Verzamelen…!

Er schijnt wetenschappelijk te zijn vastgesteld dat mannen lang geleden de jagers waren en vrouwen  de verzamelaars. Daar heeft een paar honderdduizend jaar volgens mij nog niks aan veranderd. Vrouwen verzamelen graag – een goed gevulde provisiekast, vriezer of kelder geeft ons een veilig gevoel.

Een deel van de voorraad in de kelder

Een deel van de voorraad in de kelder

Het kan ineens noodweer zijn en laat de Russen maar komen. Het is het “je weet maar nooit…” gevoel; daar hebben mannen geen last van.  Een man leeft veel meer bij het moment en maakt zich niet druk. Dat hij dat ene streepjeshemd beter niet vandaag kan dragen omdat hij morgen het pak aan moet waar dat juist zo goed bij past, zal hem een zorg wezen. Hij ziet wel. Hij vraagt zich niet af wat hij volgende week aan moet naar dat feestje: dat bedenkt hij een kwartier van te voren. Wij denken altijd vooruit en dat komt omdat dat nodig was vroeger, zegt de wetenschap. Anders kwamen we de winter niet door omdat de voorraden op waren want met af en toe een stukje geschoten wild overleefde je niet. Het zit gewoon in onze genen, verzamelen, en daar kunnen wij niks aan doen.

Dus moeten wij in de supermarkt weer tien pakken toiletpapier meenemen en 4 dozen waspoeder, vooral als het in de aanbieding is. Ik schuif altijd aan in de rij achter een man, want dan ben je snel aan de beurt. Ik gluur in het wagentje en wat komt er uit: 2 appels, een biefstuk, een zakje voorgewassen sla, een zak chips en 8 rare biersoorten. Klaar. Op de uitzonderingen na die boodschappen doen voor hun gezin (met door de partner geschreven briefje..) gaat het nergens over. De volgende dag staat hij er weer.

Vrouwen houden meestal van grote handtassen want daarmee kun je ook goed verzamelen. Een man pakt zijn mobieltje, sleutels en portefeuille en is vertrokken.

Lekker verzamelen in een handtas

Lekker verzamelen in een handtas

Maar wij verzamelen in onze handtas. Keer ‘m om en men weet wie je bent: naast sleutels, portemonnee en mobieltje vind je bijvoorbeeld 4 lippenstiften in het verkeerde rood, allerlei make-up artikelen waarvan we niet meer wisten dat ze in de tas zaten dus allemaal dubbel, een knoop, foto’s van ons gezin, een naturel panty voor noodgevallen, een stomerijbewijs dat zoek was, oude boodschappenbriefjes, coupons voor aanbiedingen die inmiddels zijn verlopen, een fopspeen en een parkeerbon.

Mannen begrijpen onze verzamelwoede niet. Als er veel van iets voorhanden is, willen wij daar ook veel van hebben om te bewaren. Voor de winter.

invriezen voor de winter!

invriezen voor de winter!

Zo leg ik in de zomer mijn wintervoorraad aan: van fruit maak ik jam, groente wordt ingevroren, aardappelen en uien worden koel en donker opgeborgen, van appels maak ik appelmoes en met mijn blauwe bessen maak ik likeur. Heerlijk vind ik dat: een grote pan met fruit die zachtjes staat te pruttelen waarbij de geur door je huis trekt terwijl er allemaal uitgekookte leuke glazen potjes staan te wachten om gevuld te worden op een schone theedoek. Natuurlijk verzamel ik dus ook Leuke Etiketten. En Mooie Glazen Potjes met schroefdeksel. En Mooie Mandjes waarin ik het kado kan doen aan een goede vriendin. Deze week was ik de voorraad aan het ordenen in de kelder en mijn wederhelft kwam eens kijken wat ik uitspookte. “Eten wij dat allemaal op..?” vroeg hij verbijsterd. Nou, niet deze week natuurlijk. “Dit is de wintervoorraad”, zei ik geduldig, “en het is ook leuk om weg te geven als we ergens op bezoek gaan”. Hij schudde zijn hoofd en ging maar weer naar boven. Hij snapt het niet. Maar dankzij de wetenschap hoef ik het nooit meer uit te leggen. Verzamelen zit in mijn genen. En daar kan ik lekker niks aan doen.

2 thoughts on “Verzamelen…!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s