De geur van vroeger: boenwas

Behalve heerlijke honing maken onze bijenvolken ook bijenwas.

Zuivere bijenwas

Zuivere bijenwas

Die kan, na het slingeren van de honing, opnieuw worden gebruikt om de bijen een basis te geven in de raat: dan kunnen ze al hun energie steken in het zoeken van honing. Maar de was kan ook gesmolten worden en afkoelen in een vorm waarna je er vervolgens van alles mee kunt doen: zuivere bijenwas is de mooiste basis voor bijvoorbeeld kaarsen en boenwas.

Geraspte was: het lijkt wel kaas!

Geraspte was: het lijkt wel kaas!

Ik zocht eens uit hoe je boenwas zelf maakt en daar blijk je alleen bijenwas en terpentijnolie voor nodig te hebben. Opgelet: terpentijnolie is iets heel anders dan terpentine! Volgens het recept moet er 5 delen was op 2 delen terpentijnolie worden gebruikt. De bijenwas, die behoorlijk hard wordt, kan geschaafd worden bijvoorbeeld met een rasp en lost langzaam op in de terpentijnolie. Er ontstaat, na goed doorroeren en wachten, een massa die goed is aan te brengen en uit te boenen. Overigens kwam ik de tip tegen om een klein beetje Cayennepeper aan het mengsel toe te voegen: dit zou houtworm tegengaan. Dat leek me de moeite om te proberen.

Als test schaafde ik een flinke bodem krullen en voegde een scheut terpentijn bij – eigenlijk op de gok want hoe moet ik die 5 delen was meten? In gewicht?

Hier ziet het eruit als kliederige boter...

Hier ziet het eruit als kliederige boter…

Ik had geen idee en dus een scheutje bijgevoegd, wat geschud en laten staan. Na een uurtje met een vork omgeroerd, een beetje geprakt en in een afgesloten weckpot gedaan.

Later op de avond toen ik de pot weer openmaakte en doorroerde, was het een prachtige, zachte creme geworden. Mijn mooie oude houten tafel heb ik lekker in de was gezet en na een paar uur opgeboend: hij glimt als een spiegel en ziet er prachtig uit.

Klaar voor gebruik!

Klaar voor gebruik!

Bijenwas is in brokken te koop en als je geen imker in de buurt hebt, is het ook makkelijk op internet te vinden. Terpentijn vond ik in een doe-het-zelf zaak.

Verwen je mooie houten spullen dus eens met zuivere bijenwas: de heerlijke geur van vroeger krijg je er als bonus bij!

2 thoughts on “De geur van vroeger: boenwas

  1. Hoe verzin je het weer! Ik sta iedere keer weer versteld van wat jij allemaal uitzoekt en dan de meest fantastische doeltreffende smeerseltjes maakt.

  2. Het boek van Tante Kaat is niets in vergelijking met uw blog.
    U blijft maar uitvinden en experimenteren en wij genieten allemaal van uw kennis mee.
    Met Poulien zijn de wonderen de wereld nog niet uit!!!!
    Dank voor al uw ideetjes, testjes en wondermiddeltjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s