Luie Wijven quilt

…. zo heet dat, binnen ons quiltgroepje. Maar dat maakt het zeker niet minder leuk…! IMG_4925Wat ermee bedoeld wordt, is dat je direct aan het doorquilten begint en niet eerst een top naait uit allemaal stukjes. Dat kan natuurlijk een stof zijn met een patroon waar je op doorquilt, of een effen stof waar je zelf een patroon op tekent. Maar er zijn ook pakketten te koop in een effen stof waarbij het hele patroon is voorgedrukt met uitwasbare inkt. IMG_4927

 

Wanneer alles klaar is en afgewerkt, verdwijnt de kleurstof bij de eerste wasbeurt en houd je een prachtige quilt over. De achterkant zit er los bij, dus vastplakken op de grond, vulling erop, bovenkant met patroon erop, doorrijgen of -spelden en quilten maar…!

IMG_4931Heerlijk vind ik het om er altijd eentje in de kast te hebben liggen waar ik aan bezig ben: wanneer ik geen zin heb om mijn hoofd erbij te houden of tegelijktertijd een film wil kijken grijp ik de onderhanden Luie Wijven quilt en ik ben vertrokken. IMG_4934Van mij mag zo’n project lang duren: dat hindert niet. Op dit moment ligt er een hele grote voor het grijpen, van ca. 2.50 x 2.50 m. Waar je absoluut op moet letten, is dat je het werk altijd weer opbergt op een plek waar er geen vocht bij komt: zodra de kleurstof in aanraking komt met water of iets anders, verdwijnt het en je quiltpatroon dus ook..! IMG_4938Verder is het werken in een ring echt nodig – anders houd je zo’n formaat nooit strak en krijg je lelijke plooien, vooral aan de achterkant, waar de stof niet strak gebleven is tijdens het quilten. Daar houd ik niet zo van, quilten in een ring, maar bij zulke grote oppervlakken ontkom je er niet aan. Dan werkt voor mij een grote, ovale ring het beste omdat ik dan niet alsmaar de ring hoef te verschuiven. Maar dat is erg persoonlijk: alleen al over dit onderwerp valt er volgens mij een boek te schrijven, wanneer ik zo de persoonlijke meningen hierover binnen de quiltgroep al voorbij hoor komen. Doen wat je zelf het prettigst vindt dus – je doet het immers voor je plezier..? Voor de onderhanden quilt gebruik ik een antiek grijs-blauw garen. Het uiteindelijke effect wordt altijd pas zichtbaar wanneer je de kleurstof eruit wast natuurlijk dus het eindeffect is tijdens het werk niet te beoordelen, maar dat geeft niet: zowel wit garen op een witte ondergrond als gekleurd garen kan even mooi zijn en Riet zou hier zeggen: je kunt het niet verkeerd doen! Zo’n project komt bij mij in de winter het vaakst uit de kast: heerlijk een film kijken op de bank met een warme quilt op schoot… waarbij je lekker ontspant en nog nuttige steekjes zet ook. IMG_4937De pakketten worden volgens mij alleen in Amerika gemaakt; ik vond ze hier tot nu toe alleen nog bij Quiltshop Leur maar wellicht zijn ze online ook te vinden en te bestellen. Maar op mijn to-do lijstje staat ook dat ik er eens eentje helemaal zelf ga tekenen – al dan niet met hulp van sjablonen. Dat kan ik nog even voor me uit schuiven, want er liggen nog pakketten klaar in de kast die ik niet kon weerstaan en waar ik dan graag kadobonnen voor gebruik. Een heerlijk gevoel om te weten dat je voorraad hebt, want stel je voor dat ze ineens niet meer te krijgen zijn…? Verantwoord hamsteren, vind ik dat. En met het eindresultaat kun je werkelijk alle kanten uit: prachtig op een bed of bank, in kleiner formaat op een tafel, mooi gedrapeerd in de slaapkamer en bij de hand voor koude nachten….. je kunt er niet genoeg hebben. Ik hamster nog even door.

 

3 thoughts on “Luie Wijven quilt

  1. Ik vind erniets ‘lui’ aan..alleen maar prachtig.en zeker n EIM voor mij…is zo ’n hele grote in een ring op standaard niet prettiger?(en ik ga ns kijken welke ze bij Leur te koop hebben).. want ik zie ze inderdaad nooit te koop hier.

    • In Etten-Leur vind je zeker veel soorten en maten ringen. Daar hebben ze ook de Amerikaanse pakketten met voorgedrukt patroon; zowel in kleinere maten van ongeveer 1 x 1 meter, als veel groter. De pakketten hebben altijd een cremekleurige basis. Ik heb ook wel eens een mooie zijden dekbedhoes gekocht; vulling erin, strak spelden en quilten maar…! Prachtig resultaat. Alleen moet je dan wel zelf het patroon eerst met sjablonen op de stof aftekenen (en voordat de vulling er in gaat…!).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s